Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

Απόφαση 752/2021

Λήψη απόφασης επί της υπόθεσης που αφορά την εκπρόθεσμη υποβολή της υπ’ αριθ. πρωτ. 10862/18.12.2020 γνωστοποίησης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3959/2011, που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Ανώνυμη Εταιρεία» με το διακριτικό τίτλο «ΟΠΑΠ ΑΕ» επί των ελληνικών και κυπριακών δραστηριοτήτων της εταιρείας Kaizen Gaming International Ltd (πρώην GML Interactive Malta Ltd.)

Απόφαση 752/2021

Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 752/2021
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 22α Οκτωβρίου 2021
Αριθμός ΦΕΚ
Σχετική Αγορά
  • Διεξαγωγή τυχερών παιγνίων ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΜΠΙΝΓΚΟ ΛΟΤΤΟ, ΚΙΝΟ, ΑΡΙΘΜΟΛΑΧΕΙΟ 5 από 35, ΣΟΥΠΕΡ 3 και ΣΟΥΠΕΡ 4
  • Εκμετάλλευση παιγνιομηχανημάτων (video lottery terminals)
  • Λειτουργία των Κρατικών Λαχείων (ΛΑΪΚΟ, ΕΘΝΙΚΟ, ΚΡΑΤΙΚΟ και ΣΚΡΑΤΣ)
  • Οργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών, διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιακού στοιχήματος και συναφών δραστηριοτήτων
  • Διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Διαδικτυακά τυχερά παίγνια και διαδικτυακό στοιχηματισμό.
Αντικείμενο Απόφασης Λήψη απόφασης επί της υπόθεσης που αφορά την εκπρόθεσμη υποβολή της υπ’ αριθ. πρωτ. 10862/18.12.2020 γνωστοποίησης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3959/2011, που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Ανώνυμη Εταιρεία» με το διακριτικό τίτλο «ΟΠΑΠ ΑΕ» επί των ελληνικών και κυπριακών δραστηριοτήτων της εταιρείας Kaizen Gaming International Ltd (πρώην GML Interactive Malta Ltd.)
Νομικό Πλαίσιο Άρθρο 6 Ν. 3959/2011
Διατακτικό

Η ΕΑ αποφασίζει ομόφωνα: 

  1. Να διαπιστωθεί η εκπρόθεσμη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία ΟΠΑΠ ΑΕ επί της STOIXIMANBUSINESS, κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 3959/2011.
  2. Να επιβληθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ, ως υπόχρεη σε γνωστοποίηση, πρόστιμο ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€500.000) κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3959/2011.
Εμπλεκόμενη/-ες

1.      «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΟΠΑΠ Α.Ε.)

2.      Kaizen Gaming International Ltd (πρώην GML Interactive Malta Ltd.)

Περίληψη Απόφασης

Η ΕΑ, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, τα στοιχεία που προέκυψαν από την συνεδρίαση της Επιτροπής την 9η Ιουνίου 2021 και τα υπομνήματα της ΟΠΑΠ Α.Ε., αποφασίζει ότι η γνωστοποιούσα γνωστοποίησε εκπρόθεσμα τη συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την ίδια επί της STOIXIMAN BUSINESS, κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και της επιβάλει πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 εδ. α΄ του ν. 3959/2011, ως ισχύει, ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€500.000), αυτός ορίζεται στο άρθρο 10 του ίδιου νόμου.

Ειδικότερα, η ΕΑ με την ομόφωνη απόφαση της κρίνει ότι ως προς τη διάρκεια της παράβασης το σχετικό Έντυπο Γνωστοποίησης θα έπρεπε να είχε υποβληθεί στην ΕΑ το αργότερο έως τις 18 Μαΐου 2020. Αντ’ αυτού, η συγκέντρωση γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα στην ΕΑ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, ήτοι εντός διακοσίων σαράντα πέντε (245) ημερών από τη σύναψη της Συμφωνίας-Πλαίσιο και υπερβαίνοντας κατά διακόσιες δεκατέσσερις (214) ημέρες την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης γνωστοποίησης.

Η ΕΑ με την ομόφωνη απόφαση της κρίνει ότι ως προς τη σοβαρότητα της εν λόγω παράβασης και σε σχέση με την επιμέτρηση προστίμου, θα πρέπει καταρχάς να σημειωθεί ότι:

η γνωστοποιούσα είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ η ισχύς της στις περισσότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι κατέχει σε πλείστες αγορές υπερδεσπόζουσα θέση και

η STOIXIMAN BUSINESS έχει επίσης σημαντική οικονομική ισχύ και εδραιωμένη (πρώτη) θέση στην οριζοντίως επηρεαζόμενη σχετική αγορά του διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι, βάσει των στοιχείων του φακέλου,

δεν προκύπτει ότι η υπαίτια παράβαση εκπρόθεσμης γνωστοποίησης τελέστηκε με δόλο,

δεν προκύπτει ότι η υπαίτια παράβαση εκπρόθεσμης γνωστοποίησης είχε ως στόχο ή αποτέλεσμα την παράκαμψη του ουσιαστικού ελέγχου της συγκέντρωσης από την ΕΑ, δεδομένου ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ γνωστοποίησε τη συγκέντρωση στην ΕΑ εκπροθέσμως μεν, αυτοβούλως δε,

η εκτιμώμενη επίδραση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης στον ανταγωνισμό είναι αμελητέα, ήτοι δεν θα προκαλέσει σημαντικό περιορισμό αυτού στις επιμέρους σχετικές αγορές που την αφορά, δεδομένου ότι επρόκειτο για αλλαγή στην ποιότητα του ελέγχου και δη στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από εταιρία η οποία ήδη κατείχε κοινό έλεγχο επί της STOIXIMAN BUSINESS1 και

η γνωστοποιούσα συνεργάστηκε καλώς με την ΕΑ, ανταποκρινόμενη άμεσα και εν πολλοίς πλήρως σε κάθε αίτημα παροχής στοιχείων.

1 Βλ. σχετικά και την υπ’ αριθ. πρωτ. οικ. 1787/25.02.2021 Έκθεση του Εισηγητή  Παναγιώτη Φώτη και το σχετικό Δελτίο Τύπου στον υπερσυνδεσμο https://www.epant.gr/enimerosi/deltia-typou/item/1321-deltio-typou-egkrisi-gnostopoiitheisas-sygkentrosis-apo-tin-opap-ae.html.

Ένδικα Μέσα -
Αποφάσεις ΔΕΑ -
Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!