Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Απόφαση 433/2009

Λήψη απόφασης επί της καταγγελίας του κ. Δ. Κ. (XPORT) (αριθμ. ημ. πρωτ. 7183/11.11.05, 7280/15.11.05, 4237/13.07.06) κατά της εταιρίας HELEXPO A.E. σύμφωνα με τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2 του ν. 703/1977, όπως ισχύει.

Απόφαση 433/2009
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 433/2009
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 12η Φεβρουαρίου 2009
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Εκθεσιακή Αγορά
Αντικείμενο Απόφασης Σύμπραξη, Καταχρηστική Εκμετάλευση Δεσπόζουσας Θέσης
Νομικό Πλαίσιο Άρθρα 1 και 2 ν. 703/1977
Διατακτικό Απόφασης Δεν Διαπιστώνει Παράβαση 
Καταγγέλλουσα/-ες Δ.Κ. Χ - PORT
Καταγγελλόμενη/-ες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ - HELEXPO A.E.
Περίληψη Απόφασης  

Στις 13.07.2006, κατετέθη στη Γενική Διεύθυνση Αντα­γωνισμού καταγγελία του κ. Δ. Κ. (X-PORT), ο οποίος δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εκθέσεων, διαφή­μιση, εισαγωγές, κτηματομεσιτικές εργασίες, κατά της HELEXPO Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων και παρεμφε­ρών εκδηλώσεων, για ίδιο λογαριασμό ή λογαριασμό τρίτων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 και 2 του ν.703/1977, όπως ισχύει. Προηγουμένως, ο καταγγέλλων είχε αποστείλει στη ΓΔΑ αντίγραφα της αλληλογραφίας του με την κα­ταγγελλόμενη, τιμολόγια και άλλα σχετικά με την κα­ταγγελία του στοιχεία, με μηνύματα τηλεομοιοτυπίας. Η εν λόγω καταγγελία αναφέρεται σε άρνηση παρο­χής χώρου για διοργάνωση εκθέσεων.

Στην υπό κρίση υπόθεση, ως σχετική αγορά προϊόντος θεωρείται η εκθεσιακή αγορά, η οποία περιλαμβάνει τις επιμέρους αγορές της διοργάνωσης εκθέσεων και της διαχείρισης εκθεσιακών χώρων. Η επιμέρους αγορά της διοργάνωσης εκθέσεων μπορεί, περαιτέρω, να διακριθεί σε δύο υποαγορές, εκείνη της διοργά­νωσης εκθέσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και εκείνη της διοργάνωσης εκθέσεων που απευθύνονται σε εμπόρους-επιχειρηματίες. Δεδομένου ότι η καταγ­γελλόμενη εταιρεία δραστηριοποιείται και στις δύο αυ­τές υποαγορές, εφαρμόζοντας τους ίδιους όρους, δεν κρίνεται σκόπιμος ο στενότερος ορισμός της σχε­τικής αγοράς, στο πλαίσιο της εξέτασης της παρούσας υπόθεσης. Στην υπό εξέταση υπόθεση ως σχετική γεωγραφική αγορά προσδιορίζεται η αγορά του Νομού Θεσσαλο­νίκης, στην οποία δραστηριοποιούνται και οι δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Όπως η έρευνα της Υπηρεσίας κατέδειξε και όπως η ίδια η HELEXPO υποστηρίζει, στην εν λόγω αγορά, λόγω της ιδιαιτερότητας της δομής της και της μορ­φής του ανταγωνισμού των εκθεσιακών κέντρων, ο υπολογισμός των μεριδίων αγοράς είναι ιδιαίτερα δυ­σχερής. Γεγονός όμως αποτελεί το ότι η καταγγελλό­μενη εταιρεία διοργανώνει εκθέσεις μεγάλης κλίμα­κας με διεθνή προσανατολισμό και χαρακτήρα, απευ­θυνόμενες σε κοινό πέραν της γεωγραφικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. O μέσος όρος αριθμού χωρών, από τις οποίες προέρχονται οι εκθέτες που συμμετέ­χουν στις εκθέσεις της HELEXPO, είναι 15-20 χώρες. Ανταγωνιστές της HELEXPO αποτελούν κυρίως κάποιοι διοργανωτές σε κέντρα της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης, Βελιγραδίου, Φιλιππούπολης, Σκοπίων, Βουκουρεστίου, Βουδαπέστης, Τιράνων και άλλων πόλεων της ευρύτερης περιοχής H εταιρεία κατέχει επίσης αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης εκθεσιακών κέντρων και εμπορικών σημάτων, ενώ ενοικιάζει τις εγκατα­στάσεις της και σε φορείς για τη διοργάνωση εκθέ­σεων και συνεδρίων.

Εκ της ανωτέρω ανάλυσης και των γνωστοποιηθέντων στοιχείων, προκύπτει ότι η HELEXPO κατέχει δεσπό­ζουσα θέση στο νομό Θεσσαλονίκης, ως ο κατεξοχήν διοργανωτής εκθέσεων μεγάλης έκτασης και δη άνω των 1.000 τμ, παρέχοντας εγκαταστάσεις σε διορ­γανωτές που θέλουν να διοργανώσουν τέτοιες εκθέ­σεις στο νομό της Θεσσαλονίκης, πιθανώς μη δυνάμενους να καλύψουν τα έξοδα μιας «εκτός έδρας» με­τακίνησης και διοργάνωσης. Η ύπαρξη της δεσπόζουσας θέσης δεν είναι παράνομη καθεαυτή, αλλά πρέπει η εκμετάλλευσή της να γίνεται καταχρηστικά. Ειδικότερα, απαγορεύεται η εκμετάλ­λευση της δεσπόζουσας θέσης σε βαθμό ή με τρόπο που να αποκλείει ή να εμποδίζει τον ανταγωνισμό ή να επιβάλλει τιμές, όρους ή άλλες συνθήκες συναλ­λαγών που δεν ανήκουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και δε θα μπορούσαν να επιβληθούν χωρίς την οικονομική εξουσία που παρέχει σε μια επιχείρηση η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Από την αξιολόγηση και συνεκτίμηση των στοιχείων του φακέλου, όπως λεπτομερώς αυτά εκτίθενται και αναλύονται και στη σχετική εισήγηση της Γ.Δ.Α., η Επι­τροπή Ανταγωνισμού-Τμήμα Β' συμπεραίνει ότι η HELEXPO στην περίπτωση του καταγγέλλοντος ακο­λούθησε την πάγια και ενιαία πολιτική που ακολουθεί με όλους τους διοργανωτές και δεν προέβη σε κατα­χρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της. Κατά συνέπεια το άρθρο 2 του ν. 703/77 δεν εφαρ­μόζεται εν προκειμένω.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού - Τμήμα B' απορρίπτει την ως άνω καταγγελία του Δ. Κ. (X-PORT) κατά της ανώνυμης εταιρείας «HELEXPO A.E.», που υπεβλήθη στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνι­σμού, ως ουσία αβάσιμη.
Ένδικα Μέσα Οριστική. Δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα
Αποφάσεις ΔΕΑ -
Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!