Υπολογιστικό Δίκαιο και Οικονομικά του Ανταγωνισμού

Οι Αρχές Ανταγωνισμού ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ολοένα και πιο πολύπλοκη οικονομία και βασίζονται όλο και περισσότερο στην χρήση υπολογιστικών τεχνικών (Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη, μηχανική/ βαθιά μάθηση) στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού.

H Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει μια αλματώδη μετάβαση όσον αφορά την τεχνολογική-ψηφιακή δομή της, τους τελευταίους 20 μήνες ενώ αναδεικνύεται σε ηγετική δύναμη όσον αφορά τη χρήση υπολογιστικών μέσων στις έρευνές της, μεταξύ των Επιτροπών Ανταγωνισμού στην Ευρώπη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, ήδη, τη δική της πλατφόρμα συλλογής δεδομένων, την HCC Data Analytics & Economic Intelligence Platform που παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική δημόσια εκδήλωση.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό τμήμα του στρατηγικού μετασχηματισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε η Ε.Α. να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της μέσω της χρήσης νέων τεχνικών που προκύπτουν από το υπολογιστικά μέσα.  

Στο πλαίσιο του ίδιου στρατηγικού μετασχηματισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρουσίασε και μία «αρχική» έκθεση πάνω στο υπολογιστικό δίκαιο με τίτλο «Computational Competition Law and Economics An Inception Report»Η Έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μιας ομάδας εξωτερικών συνεργατών της ΕΑ με ομάδα συνεργατών του Brics Competition Law and Policy Center υπό την εποπτεία/διεύθυνση του Προέδρου της Ε.Α. κ. Ιωάννη Λιανού και εξετάζει την χρήση των Big Data, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της μηχανικής/ βαθιάς μάθηση στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού και αποτελεί την πρώτη δημοσιευμένη αναλυτική έκθεση για αυτό το θέμα από Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η προετοιμασία αυτής της έρευνας ως μέρος ερευνητικού προγράμματος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού με το Brics Competition Law and Policy Center απέφερε σημαντικά έσοδα στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα οποία υπερκάλυψαν το κόστος δημιουργίας της πλατφόρμας της HCC Data Analytics & Economic Intelligence, μια και η Επιτροπή άδραξε τη δυνατότητα που της προσφέρει η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας (άρθρο 17, παρ. 1α ν 3959/11).

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της παραπάνω έρευνας και για να εξετασθούν τα νομικά θέματα και τα ζητήματα πολιτικής που προκύπτουν από την ολοένα και αυξανόμενη χρήση υπολογιστικών εργαλείων στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού, από νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες καθώς και εκπροσώπους Αρχών Ανταγωνισμού από όλο τον κόσμο, καθώς και για να αξιολογηθούν οι προοπτικές της χρήσης τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον σε αυτό το πεδίο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το BRICS Competition Law and Policy Centre συνδιοργάνωσαν, με την υποστήριξη του Journal of Competition Law and Economics, διεθνές διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο «The Promise of Computational Competition Law and Economics».

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι Αρχές Ανταγωνισμού κατά την ενσωμάτωση αυτών των τεχνικών στο νομικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού, δίνοντας έμφαση στα νομικά προαπαιτούμενα που αφορούν το βάρος της απόδειξης, τα δικονομικά δικαιώματα και την διαδικασία διεξαγωγής ερευνών.

Αρκετές Αρχές Ανταγωνισμού έχουν ήδη αναπτύξει λογισμικά εργαλεία για την ανίχνευση συντονισμένων συμπεριφορών τα οποία βασίζονται σε υπολογιστικές τεχνικές. Έχουν σημειωθεί, επίσης, σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εργαλείων ανίχνευσης και άλλων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, όπως της υπερβολικής τιμολόγησης και της τιμολόγησης με σκοπό τον αποκλεισμό. Εμπειρογνώμονες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη των εν λόγω εργαλείων πρόσφεραν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους πάνω στο θέμα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, εμπειρογνώμονες και μέλη εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο στο βίντεο που ακολουθεί (στα Αγγλικά).

 

Την Έκθεση για το Υπολογιστικό Δίκαιο και τα Οικονομικά του Ανταγωνισμού (στα Αγγλικά), μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

computational new first

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχει με μία επιλεγμένη ομάδα Αρχών Ανταγωνισμού στο διεθνές δίκτυο για το Υπολογιστικό δίκαιο ανταγωνισμού που συντονίζεται από το Ινστιτούτο Codex στο Πανεπιστήμιο του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μοιραστείτε το / Share it
 
 
 

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!