Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022

Δελτίο Τύπου – Οδηγός και Πλατφόρμα Παροχής Ανώνυμων Πληροφοριών για Αναθέτουσες Αρχές

Θέμα: Οδηγός για Αναθέτουσες Αρχές και Πλατφόρμα Παροχής Ανώνυμων Πληροφοριών για Αναθέτουσες Αρχές (whistleblowing)

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με σκοπό την έμπρακτη υποστήριξη των Αναθετουσών Αρχών και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, δημοσιεύει σήμερα τον επικαιροποιημένο «Οδηγό για τις Αναθέτουσες Αρχές: Ανίχνευση και Πρόληψη Συμπαιγνιακών Πρακτικών σε Διαγωνισμούς Προμήθειας». Επίσης παρουσιάζει τη νέα πλατφόρμα Παροχής Ανώνυμων Πληροφοριών αποκλειστικά για τις Αναθέτουσες Αρχές (whistleblowing).

Ο Οδηγός περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση του νομικού πλαισίου του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, τον εντοπισμό και την αποτροπή πρακτικών χειραγώγησης / νόθευσης σε δημόσιους διαγωνισμούς προμήθειας, καθώς και θεμάτων κυρώσεων, ενώ συνοδεύεται επίσης από παραρτήματα με κατάλογο προειδοποιητικών ενδείξεων (checklist) και παραδείγματα.

Με την χρήση του Οδηγού, οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να διασφαλίσουν την ορθή και νόμιμη λειτουργία των διαγωνιστικών διαδικασιών που προκηρύσσουν 

Προς περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας του ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημιούργησε και μία ξεχωριστή πλατφόρμα Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών αποκλειστικά για τις Αναθέτουσες Αρχές

Η εσωτερική πληροφόρηση που διαθέτουν εκ του ρόλου τους ως φορείς που αναθέτουν / προκηρύσσουν διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπει στις Αναθέτουσες Αρχές να λαμβάνουν πληροφόρηση και παράπονα σχετικά με τις συμμετοχές εταιρειών στις διαδικασίες αυτές. Συνεπώς, οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ (νόθευση διαγωνισμών), ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ωφελώντας άμεσα την ελληνική οικονομία, τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους, χάρη στη δική τους βοήθεια.

Μέσω της αποκλειστικής πλατφόρμας ανώνυμης πληροφόρησης, οι εργαζόμενοι στις Αναθέτουσες Αρχές καθώς και σε άλλους φορείς μπορούν να μοιραστούν πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών και προσφορώνδιασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία τους.

  • Τον Οδηγό για τις Αναθέτουσες Αρχές μπορείτε να τον βρείτε εδώ.
  • Περαιτέρω πληροφορίες για την πλατφόρμα Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση epant.gr/bidrigalert.
Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!