Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Κωνσταντίνος Στυλιανού - Η εφαρμογή του Δικαίου Ανταγωνισμού στις αγορές κρυπτονομισμάτων και Blockchain

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προσωπικού από τον Κωνσταντίνο Στυλιανού, (S.J.D.) Aν. Καθηγητή, Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Η παρουσίαση κάλυψε με ιδιαίτερα λεπτομερή και κατανοητό τρόπο ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που έχουν ανακύψει πρόσφατα, και προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο, στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού.

Κύριος στόχος της παρουσίασης ήταν να εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας των αγορών blockchain και να παρουσιάσει δύο πρόσφατες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων στις Η.Π.Α. Η πρώτη υπόθεση (United American Corp v. Bitmain) αφορά πιθανή απαγορευμένη σύμπραξη.  Η United Corp παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες blockchain, τα οποία βασίζονταν στο κρυπτονόμισμα Bitcoin Cash. Το Bitcoin Cash διασπάστηκε τον Νοέμβριο 2018 σε δύο επιμέρους κρυπτονομίσματα, το Bitcoin Cash ABC και το Bitcoin SV. Η UnitedCorp ισχυρίζεται ότι ένα σύνολο επενδυτών, επαληθευτών, συναλλακτηρίων και προγραμματιστών ήρθαν σε συμφωνία με σκοπό να εξασφαλίσουν ότι οι περισσότεροι δυνατόν επαληθευτές θα επαληθεύουν συναλλαγές του Bitcoin ABC και όχι του Bitcoin SV και ως εκ τούτου  η συμφωνία, διαταράσσοντας τις κανονικές συνθήκες της αγοράς, ευθύνεται για την οικονομική ζημία που υπέστη η UnitedCorp.

Η δεύτερη υπόθεση (Leibowitz v. Digfinex) αφορά πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Η Digfinex δραστηριοποιείται στον χώρο του blockchain και είναι η μητρική εταιρία της Tether Holdings Limited (Tether). Η Tether εκδίδει το ομώνυμο κρυπτονόμισμα Tether, το οποίο έχει σταθερή αξία 1 USDT = $1 (stablecoin), και  εγγυάται ότι για κάθε Tether σε κυκλοφορία κατέχει το ισάξιο ποσό σε δολάρια. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα από τα Tether που εκδόθηκαν δεν είχαν τα αντίστοιχα αποθέματα σε δολάρια, ότι γι’ αυτό η Tether μπόρεσε να πλημμυρίσει την αγορά με Tether αποκλείοντας άλλα ανταγωνιστικά stablecoins. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι η υπερπροσφορά Tether ανέβασε τεχνητά την τιμή του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων βλάπτοντας τους καταναλωτές.

Καθώς οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν και αφορούν ακόμα αχαρτογράφητα ζητήματα ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες να θέτουν πληθώρα ερωτήσεων.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!