Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

Καταναλωτές και Δίκαιο Ανταγωνισμού: Νέες Προοπτικές

Ημερίδα Επιμόρφωσης Ενώσεων Καταναλωτών με θέμα «Καταναλωτές και Δίκαιο Ανταγωνισμού: Νέες Προοπτικές»

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε συνεργασία με την Κυπριακή Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Αρχών, πραγματοποίησε τηλε-ημερίδα με θέμα  «Καταναλωτές και Δίκαιο Ανταγωνισμού: Νέες Προοπτικές», την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των ενώσεων καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ και ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ, με τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει υπογράψει σχετικά Μνημόνια Συνεργασίας καθώς και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών και η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.

Η Ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των ενώσεων καταναλωτών στην εφαρμογή του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο αυτό και συνεχίζοντας τη συνεργασία της με τις Ενώσεις Καταναλωτών με τις οποίες έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας διοργάνωσε την ημερίδα προσβλέποντας στην ενίσχυση του ρόλου τους και στην επιμόρφωσή τους σε θέματα ανταγωνισμού, καθώς εκτιμά τον σημαντικό ρόλο των ενώσεων καταναλωτών σε μια υγιώς λειτουργούσα ανταγωνιστική αγορά. 

Την ημερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός και απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Προστασίας του Ανταγωνισμού κα Λουκία Χριστοδούλου. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης καθώς και ο κ. Αντώνης Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στην Κύπρο. Τέλος, χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των ενώσεων καταναλωτών, κα Ελένη Αλευρίτου (Πρόεδρος, ΕΚΠΟΙΖΩ), κα Μαρία Σαραντίτη (Αντιπρόεδρος, ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ) και κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης (Πρόεδρος, ΚΕΠΚΑ).

Στο πρώτο μέρος, η ημερίδα κάλυψε θέματα που άπτονται τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής εφαρμογής του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ειδικότερα, οι κ. Ανδρέας Θέμελης (Προϊστάμενος, ΤΠΠΑ, ΓΔΑ) και κα Μαρία Ιωαννίδου (Εισηγήτρια – Μέλος ΕΕΑ) αναφέρθηκαν σε βασικές έννοιες του δικαίου και της πολιτικής ανταγωνισμού και στα εργαλεία εφαρμογής όπως οι συλλογικέςαγωγές αποζημίωσης. Η κα Σοφία Δίπλα (Επίκουρη Εισηγήτρια, ΓΔΑ) παρουσίασε το θέμα «Προτεραιοποίηση υποθέσεων: Απόφαση μοριοδότησης ΕΑ 696/2019 - έμφαση σε καταγγελίες ενώσεων καταναλωτών», ενώ η κα Χαριτωμένη Μπουγά (Προϊσταμένη, ΓΔΑ) παρουσίασε το θέμα «Τύπος και τρόπος υποβολής καταγγελιών στην ΕΕΑ: Έντυπο και Ανακοίνωση». Κατόπιν των παρουσιάσεων αυτών, η κα Χ. Σιδέρη (Διευθύντρια, ΚΕΑ) προχώρησε στην παρουσίαση περιπτωσιολογικής ανάλυσης υποθέσεων από την Κύπρο, ενώ η κα Μαρία Δερεδάκη (Προϊσταμένη, Γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ΓΔΑ) προχώρησε σε μία εκτενή περιπτωσιολογική ανάλυση των υποθέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, εκπρόσωποι των Καταναλωτικών Οργανώσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποίησαν σύντομες παρεμβάσεις αναφορικά με τα προβλήματα που εντοπίζουν στην αγορά και ακολούθησε συζήτηση με τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο του συνεδρίου εδώ.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!