Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020

Δελτίο Τύπου - Η τηλεδιαβούλεση της κλαδικής για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Πολυμέσα

 

Θέμα: Κλαδική Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τηλεδιαβούλευση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη ημερίδα-τηλεδιαβούλευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Α΄ Φάσης της κλαδικής έρευνας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η τηλεδιαβούλευση ήρθε σε συνέχεια της υποβολής έγγραφων υπομνημάτων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και φορείς και σχεδιάστηκε με την προοπτική να λειτουργήσει ως ένα διαδραστικό φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.   

Η τηλεδιαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω ιδιόκτητου livestreaming studio σε ποιότητα FULLHD, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ψηφιακής επικοινωνίας της Επιτροπή Ανταγωνισμού, βάσει του οποίου η Επιτροπή ευελπιστεί στην αμεσότερη επαφή τόσο με τις επιχειρήσεις όσο και με τους καταναλωτές και τους πολίτες, προς όφελος της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Την τηλεδιαβούλευση παρακολούθησαν μέσω της πλατφόρμας της Επιτροπής Ανταγωνισμού πολλοί ενδιαφερόμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν επιχειρήσεις, σύνδεσμοι/ ενώσεις επιχειρήσεων και εμπόρων, δικηγόροι και οικονομολόγοι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ζητήματα προστασίας ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, κοινωνικών εταίρων και ενώσεων καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επιφανείς επιστήμονες και εκπρόσωποι της Αγοράς πραγματοποίησαν παρουσιάσεις πάνω σε ένα μεγάλο εύρος επίκαιρων ζητημάτων δικαίου και οικονομικών του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η τηλεδιαβούλευση διαρθρώθηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στα εξής: α) ζητήματα κάθετων περιορισμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, β) περιορισμοί που προκύπτουν από τις δραστηριότητες ψηφιακών πλατφορμών, γ) θεωρίες βλάβης που συνδέονται με τη χρήση αλγορίθμων και την επεξεργασία big data, καθώς και δ) κρατικά μέτρα περιορισμού του ανταγωνισμού στο ψηφιακό περιβάλλον, μέσω της υπερρύθμισης συγκεκριμένων κλάδων.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν σε πραγματικό χρόνο με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τους ομιλητές, να διατυπώσουν ερωτήματα και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα θέματα που τους ενδιέφεραν.

Τα πορίσματα της τηλεδιαβούλευσης, σε συνδυασμό με τα σχόλια που διατυπώθηκαν από τους συμμετέχοντες κατά την υποβολή των υπομνημάτων τους, θα αξιολογηθούν από την Ερευνητική Ομάδα και θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση και αποστολή ερωτηματολογίων προς εκπροσώπους του κλάδου. Η Α΄ Φάση της κλαδικής έρευνας θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση Ενδιάμεσης Έκθεσης προς το τέλος του έτους. 

Οι επόμενες αντίστοιχες προγραμματισμένες πρωτοβουλίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβάνουν τη διοργάνωση  ημερίδων-τηλεδιαβούλευσεων στο πλαίσιο α) της κλαδικής έρευνας στα βασικά καταναλωτικά είδη, στην οποία θα συζητηθούν τα ευρήματα της σχετικής Ενδιάμεσης Έκθεσης, εντός του Ιουνίου 2020 καθώς και β) της Α΄ φάσης της  κλαδικής έρευνας Fintech, εντός του Σεπτεμβρίου 2020.

Σχετικό συνοπτικό βίντεο από την τηλεδιαβούλευση στο κανάλι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο YouTube στην διεύθυνση: https://youtu.be/eNeh9PuNOtw

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!