Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Δελτίο Τύπου - Έκδοση απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Θέμα: Έκδοση απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της αυτεπάγγελτης έρευνας  για την εξέταση τυχόν παραβάσεων των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/1977 (πλέον άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011) καθώς και των άρθρων 81 και 82 ΣυνθΕΚ (πλέον άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ), από τις εταιρίες «COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E.» και «COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» και από επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφαση της έκρινε (ομοφώνως) ότι οι εταιρίες του Oμίλου COLGATE – PALMOLIVE (COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E. και COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ) και η μητρική εταιρία COLGATE-PALMOLIVE COMPANY (κατά πλειοψηφία) υιοθέτησαν ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια, τόσο για τα είδη απορρυπαντικών όσο και για καλλυντικά ευρείας διανομής κατά παράβαση των άρθρων 1 του ν. 703/1977 (νυν 1 του ν. 3959/2011) και 81 ΣυνθΕΚ (νυν 101 ΣΛΕΕ). Η αυτή παράβαση καταλογίστηκε (ομοφώνως) και στις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση ειδών σούπερ – μάρκετ ( ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ι.&Σ. Α.Ε.Ε., ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΑΕΕ Α.Ε., ΠΕΝΤΕ Α.Ε. και ΚΥΨΕΛΗ A.E). Με την ίδια απόφαση κρίθηκε (ομοφώνως) ότι οι ως άνω εταιρίες του Ομίλου COLGATE – PALMOLIVE [COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E. και COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ] και η μητρική εταιρία COLGATE-PALMOLIVE COMPANY (κατά πλειοψηφία) καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατείχαν στην ελληνική αγορά αναφορικά με τα καθαριστικά για γυάλινες επιφάνειες (τζάμια), με τη θέσπιση και διατήρηση του συμβατικού όρου περιορισμού των παράλληλων εισαγωγών σε συμβάσεις με πελάτες τους στην εν λόγω σχετική αγορά καθαριστικών τζαμιών, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/1977 (νυν 2 ν. 3959/2011) και 82 ΣυνθΕΚ (νυν 102 ΣΛΕΕ).

Με βάσει τις παραδοχές αυτές η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο εις ολόκληρον και αλληλεγγύως στις εταιρίες COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E., COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ και COLGATEPALMOLIVE COMPANY συνολικού ύψους οκτώ εκατομμυρίων εξακοσίων εβδομήντα ενός χιλιάδων διακοσίων εξήντα επτά ευρώ (€ 8.671.267) για τη διαπιστωθείσα ως άνω παράβαση της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια και επτακοσίων σαράντα επτά χιλιάδων πεντακοσίων δέκα οκτώ ευρώ (€ 747.518) για τη διαπιστωθείσα ως άνω παράβαση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης τους στο συγκεκριμένο απορρυπαντικό κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/1977 (νυν 2 του ν. 3959/2011) και 82 ΣυνθΕΚ (νυν 102 ΣΛΕΕ).

Επέβαλε, επίσης, πρόστιμο για την παράβαση των άρθρων 1 του ν. 703/1977 (νυν 1 του ν. 3959/2011) και 81 ΣυνθΕΚ (νυν 101 ΣΛΕΕ) αυτοτελώς στις εταιρίες:

i. ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., συνολικού ύψους τετρακοσίων εβδομήντα τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων δέκα τεσσάρων ευρώ (€ 474.714).

ii. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ι.&Σ. Α.Ε.Ε., συνολικού ύψους διακοσίων δέκα τριών χιλιάδων διακοσίων ενενήντα επτά ευρώ (€ 213.297)

iii. ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΑΕΕ Α.Ε., συνολικού ύψους εκατό ογδόντα τριών χιλιάδων τριακοσίων τριάντα ευρώ (€ 183.330) iv. ΠΕΝΤΕ Α.Ε., συνολικού ύψους εκατό σαράντα τριών χιλιάδων εννιακοσίων είκοσι δύο ευρώ (€ 143.922), και

v. ΚΥΨΕΛΗ A.E., συνολικού ύψους χιλίων εννιακοσίων σαράντα τεσσάρων ευρώ (€ 1.944),

Τέλος, επέβαλε πρόστιμο αλληλεγγύως και εις ολόκληρον στις εταιρίες COLGATEPALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E. και COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ συνολικού ύψους τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 400.000) για τη διαπιστωθείσα στο σκεπτικό παράβαση του άρθρου 25 παρ. 2 του ν. 703/7, λόγω παροχής ανακριβών και ελλιπών στοιχείων κατά τη διεξαγωγή της αυτεπάγγελτης έρευνας.