Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου - Αυτεπάγγελτη έρευνα

Θέμα: Αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά πατάτας και γαλακτοκομικών προϊόντων για πιθανή παράβαση του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Εισήγηση για αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά το άρθρο 25 παράγραφος 5 ν. 3959/2011.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου 2017 για να εξετάσει, λόγω του κατεπείγοντος κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, τη σχετική εισήγηση της Ε.Α, περί του άν μπορεί να πιθανολογηθεί παράβαση των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από την ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ) που δραστηριοποιείται στην αγορά πατάτας και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) στην ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ξεκίνησε την 11.12.2017 με τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου και επικεντρώθηκε στο να ελέγξει τη συμπεριφορά και το ρόλο της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ, και ιδίως την από 29.11.2017 Ανακοίνωση αυτής σύμφωνα με την οποία η ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ενημέρωνε τους πατατοπαραγωγούς της Νάξου επικαλούμενη τη προστασία δήθεν του δημόσιου συμφέροντος, ότι με βάση ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης της 24.11.2017:

Όποιος από τους πατατοπαραγωγούς, χωρίς εξαίρεση, παραβιάσει την απόφαση του Δ.Σ. και διαθέσει την πατάτα της χειμερινής εσοδείας, πριν της 24-12-2017, τότε η τιμή του γάλακτος που παραδίδει στην ΕΑΣ θα μειώνεται για όλο το 2018 στο μισό ποσό απ’ αυτό που πληρώνεται σήμερα..

Κατά την άποψη της ΓΔΑ τυχόν συμμόρφωση των μελών της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ με την ως άνω απόφαση πιθανολογείται ότι, ενόψει και της επικείμενης εορταστικής περιόδου, είναι ικανή να επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά της πατάτας, καθώς θα περιοριστεί η διάθεση των πατατών χειμερινής καλλιέργειας εις βάρος, τόσο των παραγωγών της Νάξου όσο και των καταναλωτών, αλλά ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και στην αγορά προμήθειας γάλακτος, μέσω της μειωμένης στο ήμισυ τιμής αγοράς γάλακτος, η οποία δύναται να προκαλέσει σημαντική ζημία εις βάρος των παραγωγών.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Μοιραστείτε το / Share it

Διεύθυνση

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434
Αθήνα

Επικοινωνία

210 8809100
contact@epant.gr

Copyright

Copyright © 2021 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!