Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Θέμα: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών πέραν αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά σημαντική τη συνεργασία της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) με αρχές ανταγωνισμού τρίτων χωρών. Αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για την πρόληψη και τον εντοπισμό πρακτικών κατά του ανταγωνισμού, αλλά και, ιδιαίτερα, για τη βελτίωση του συντονισμού και τη διασφάλιση μιας συνεκτικής ανάλυσης των υποθέσεων συγκέντρωσης που υπόκεινται σε έγκριση σε διάφορες αρχές ανταγωνισμού.

Τα τελευταία δύο έτη, η ΕΑ συμμετέχει ενεργά παίρνοντας πρωτοβουλίες τόσο στα κύρια διεθνή φόρα ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικτύου Ανταγωνισμού (ICN), στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες αρχές ανταγωνισμού παγκοσμίως, και τουτμήματος ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ (στην Επιτροπή του οποίου για πρώτη φορά έχει εκλεγεί ο πρόεδρος της ΕΑ) όσο και και στα κύρια ευρωπαϊκά φόρουμ ανταγωνισμού, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού (ECN), αποτελούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών- μελών της ΕΕ. 

Για πρώτη φορά μάλιστα, η διοίκηση της Επιτροπής προχώρησε σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της διεθνής παρουσίας της ΕΑ, και της επιρροής της στην διαμόρφωση πολιτικών ανταγωνισμού, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, όσο και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και διεθνώς, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το βάρος της Ελλάδας σε αυτά τα φόρα.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, η ΕΑ το τελευταίο διάστημα ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο όχι μόνο με τις αρχές ανταγωνισμού με τις οποίες διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις όπως με αρχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ειδικά την Κύπρο, με την οποία έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας, δείτε εδώ), αλλά και μετις αρχές ανταγωνισμού της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Β. Μακεδονίας,  ενώ επίκειται υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Αρχή Ανταγωνισμού της Αιγύπτου με την οποία θα προχωρήσει και ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, και με αυτή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Επίσης, έχουν προχωρήσει πρωτοβουλίες συνεργασίας το επόμενο διάστημα και με άλλες αρχές ανταγωνισμού (ενδεικτικά αναφέρονται οι Αρχές Ανταγωνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής – US Federal Trade Commission, του Ισραήλ, της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, μεταξύ άλλων χωρών) με κύριο σκοπό την αμοιβαία ενημέρωση για νομοθετικές εξελίξεις, αποφάσεις και διαδικασίες εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συνεργασία σε μεταφορά τεχνογνωσίας και την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ της ΕΑ και των αρχών ανταγωνισμού της Αλβανίας στις 7.09.2021, της Β. Μακεδονίας στις 29.09.2021 και της Αρμενίας στις 7.10.2021 αποτελεί ένα ακόμη βήμα μπροστά για τη διεθνή δραστηριότητα και συνεργασία.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεθνούς παρουσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της αναβάθμισης του ρόλου της στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, δημιουργήθηκε ειδική διεύθυνση διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας στην ΕΑ, αλλά και ειδική ιστοσελίδα, στην οποία μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις διάφορες πρωτοβουλίες της Αρχής.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2023 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!