Κλαδική έρευνα Fintech

Κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (Fintech).

27.12.2022 - Η Τελική Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (Fintech)

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκώς αυξανόμενη χρήση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας κατά την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και τη δυνατότητα των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων να ευνοήσουν την ανάπτυξη στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στο ψηφιακό περιβάλλον, αποφάσισε στις 11.03.2020 την έναρξη κλαδικής έρευνας στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (Fintech), ασκώντας τη σχετική αρμοδιότητα που έχει αναλάβει βάσει του άρθρου 40 του ν. 3959/2011.

Η κλαδική έρευνα θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Η χρήση των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών ωφελεί πολλαπλά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την παροχή πληρέστερων και οικονομικά πιο προσιτών υπηρεσίων, στη βελτίωση της πρόσβασης των (μικρομεσαίων κυρίως) επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο, μέσω της εισόδου νέων παικτών στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, τα βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων τεχνολογιών, ήτοι η χρήση πλατφορμών, δεδομένων και αλγορίθμων, ενδέχεται να διευκολύνουν την υιοθέτηση πρακτικών ικανών να βλάψουν την ευημερία των καταναλωτών και να εμποδίσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στο συγκεκριμένο κλάδο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία να ερευνήσει σε βάθος τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν κλάδο των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, προκειμένου να ενισχύσει την ευημερία των καταναλωτών, αλλά και να συνεισφέρει με τη δράση της στην ψηφιακή μετάλλαξη της χώρας και την προώθηση της καινοτομίας. Δεδομένου δε ότι η ραγδαία αυξανόμενη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών αναμένεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω λόγω και της σχετιζόμενης με την πανδημία COVID-19 κρίσης, μπορεί να θεωρηθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων που έχει αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την προστασία των καταναλωτών κατά το δύσκολο αυτό διάστημα. 

Η διοίκηση και το προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχοντας απόλυτη επίγνωση των αντίξοων και πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε ως χώρα, παραμένουμε αφοσιωμένοι στην αποστολή της Αρχής για εντοπισμό και καταπολέμηση πρακτικών που ζημιώνουν τους καταναλωτές, ιδιαίτερα κατά την παρούσα συγκυρία. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της κλαδικής έρευνας, διοργανώνουμε εντός του Σεπτεμβρίου ημερίδα για τις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, η οποία θα λάβει χώρα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως ένα πρώτο βήμα, ώστε να ακουστούν οι απόψεις κάθε ενδιαφερόμενου μέρους σχετικά με τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο ψηφιακό περιβάλλον.

Επίσης, στο ευρύτερο πλαίσιο της συγκεκριμένης κλαδικής έρευνας ιδίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ψηφιακής οικονομίας και επειδή η συνδεσιμότητα αποτελεί βασικό παράγοντα αυτής, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέγγισε την Rewheel – μια ανεξάρτητη ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία της Φινλανδίας που ειδικεύεται στις διεθνείς συγκρίσεις συνδεσιμότητας κινητών επικοινωνιών, στον ανταγωνισμό και στην οικονομική ανάλυση του δικτύου - με αίτημα για ανεξάρτητη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς δεδομένων κινητού δικτύου την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ την πρωτότυπη μελέτη στα αγγλικά εδώ. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις της Rewheel στα αβάσιμα σχόλια που έγιναν εναντίον της μελέτης εδώ.

Μια πιο λεπτομερή επισκόπηση της σκοπιμότητας και του αντικειμένου της συγκεκριμένης έρευνας θα βρείτε εδώ.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τηλεδιαβούλευση της κλαδικής για τις Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες (FinTech) που διοργανώθηκε μέσω livestreaming την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου του 2020.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.), ολοκλήρωσε την Ενδιάμεση Έκθεση της Κλαδικής Έρευνας στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (Fintech), η οποία δημοσιεύθηκε στις 22.12.2021. Μπορείτε να βρείτε το κείμενο της Ενδιάμεσης Έκθεσης εδώ, καθώς και τη συνοδευτική συνοπτική παρουσίαση (executive summary) της Ενδιάμεσης Έκθεσης εδώ.

Παράλληλα, η ΕΑ κηρύσσει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να διατυπώσει τις απόψεις και τα σχόλιά του επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης, συμμετέχοντας στη σχετική ημερίδα-τηλεδιάσκεψη που θα διοργανωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, ή/ και υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις του εγγράφως, με τη μορφή υπομνήματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 15 Απριλίου 2022.

 Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.), ολοκλήρωσε την Τελική Έκθεση της Κλαδικής Έρευνας στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (Fintech), η οποία δημοσιεύθηκε στις 27.12.2022. Μπορείτε να βρείτε το κείμενο της Τελικής Έκθεσης εδώ, καθώς και τη συνοδευτική συνοπτική παρουσίαση (executive summary) της Τελικής Έκθεσης εδώ.

Κλαδική Έρευνα fintech

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση

Επιστροφή στο menu

 

 

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

- Γενικές Ερωτήσεις: Σκοπιμότητα & Στόχοι της έρευνας

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, δηλαδή της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποκλειστικά μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αποτελεί μια νέα και διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία στη χώρα μας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο διαμόρφωσης. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, το 2019, το 64% των ενεργών χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως αποτελούσε και χρήστη υπηρεσιών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ενώ το 96% των καταναλωτών γνώριζε τουλάχιστον μία σχετική υπηρεσία. Ειδικά για την Ελλάδα, αν και δεν είναι γνωστά τα αντίστοιχα ποσοστά, η διείσδυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης της υιοθέτησης της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών κατά τα τελευταία έτη και ενδέχεται αυτή η τάση να συνεχίσει εντατικά, ειδικά δε λόγω και της σχετιζόμενης με την πανδημία COVID-19 κρίση.

Η χρήση των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών παρέχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τα οποία εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η ταχύτητα, η ευκολία, η διαφάνεια, η χαμηλότερη τιμή και η ευρεία διαθεσιμότητα. Ευνοείται, με αυτόν τον τρόπο, η παροχή πληρέστερων και περισσότερο εξατομικευμένων υπηρεσίων, ενώ ενισχύεται η συμμετοχή στη χρηματοοικονομική αγορά χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης, καθιστά πιο εύκολη την είσοδο νέων παικτών στην αγορά με διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό στις σχετικές αγορές και κάνοντας πιο δύσκολη την λειτουργία καρτέλ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας παρέχουν ένα επιπλέον όφελος, εκείνο της βελτίωσης της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση και της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, καθώς επιτρέπουν την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης (π.χ. P2P πλατφορμών δανεισμού). Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές (μικρομεσαίες κυρίως) επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση των οποίων δυσχεραίνεται ιδιαίτερα κατά τα τελευταία έτη, λόγω της δυσλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Από την πλευρά των παρόχων των υπηρεσιών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, η διάδοσή τους δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες συντελούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της προαγωγής της καινοτομίας, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ενδεικτική η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο όχι μόνο των πιστωτικών ιδρυμάτων (τα οποία έχουν θέσει ως άμεση προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους), αλλά και άλλων επιχειρήσεων (ιδιαίτερα παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρείν, καθώς και εταιριών πληροφορικής), start-ups και οργανισμών. Ιδιαίτερα δε μετά την απελευθέρωση της αγοράς, μέσω της εφαρμογής της Δεύτερης Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Πληρωμών (PSD2), αναμένεται η ενίσχυση της δραστηριοποίησης των νέων κατηγοριών παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ορίζονται σε αυτήν, ήτοι των παρόχων υπηρεσιών εκκίνησης πληρωμών και των παρόχων υπηρεσιών πληροφοριών λογαριασμού.

Οι τυχόν περιορισμοί του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας συνδέονται με τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας αυτής, τα οποία για τους μεν προμηθευτές είναι κυρίως η χρήση πλατφορμών και δεδομένων, ενώ για τους χρήστες είναι κυρίως η προσβασιμότητα και η λειτουργικότητα.  Στο πλαίσιο αυτό οι τυχόν περιορισμοί του ανταγωνισμοί μπορεί να προκύψουν από: 

(α) τη διαλειτουργικότητα της τεχνολογίας (interoperability) η έλλειψη της οποίας μπορεί να λειτουργήσει ως τεχνητό εμπόδιο εισόδου 

(β) την τυποποίηση της τεχνολογίας (standardization),  η οποία μπορεί να από τη μία να διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα,  αλλά παράλληλα μπορεί να διευκολύνει το συντονισμό μεταξύ ανταγωνιστών μειώνοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα των ανταγωνιστών για έρευνα και διαφοροποίηση. 

(γ)   την πρόσβαση στα δεδομένα (access) η οποία μπορεί να λειτουργήσει :  

  • ως εργαλείο αποκλεισμού ανταγωνιστών 
  • ως εργαλείο για τη σύναψη αποκλειστικών συμβάσεων, αν ο κάτοχος των δεδομένων χρησιμοποιεί μία απαραίτητη βάση δεδομένων για να δημιουργήσει ένα δίκτυο συμβάσεων που αποκλείουν τον ανταγωνισμό
  • ως εργαλείο για τη σύναψη συζευγμένων συμβάσεων ή πακέτων (tyingorbundling) αν ο κάτοχος των δεδομένων χρησιμοποιεί τη δύναμή του από την κατοχή των δεδομένων αυτών για να μεταφέρει τη δύναμή του σε μία άλλη αγορά και να επιβάλλει τη χρήση των υπηρεσιών του
  • ως εργαλείο άμεσης κατάχρησης των καταναλωτών, μέσω πρακτικών προσωποποιημένων τιμών προμήθειας/διακριτικής τιμολόγησης και ελλιπής προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους, σύμφωνα με τους κανόνες του GDPR

(δ) τη φορητότητα των δεδομένων (portability), η έλλειψη της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία των χρηστών να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς προμηθευτές για διαφορετικές υπηρεσίες, ενώ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διακριτικής τιμολόγησης χρηστών.  

(ε) τη χρήση κοινών αλγορίθμων από ανταγωνιστές (ή διαφορετικών αλγορίθμων οι οποίοι αλληλεπιδρούν), η οποία  μπορεί να διευκολύνει το συντονισμό, καθώς διευκολύνεται η εφαρμογή συμφωνιών, ο εντοπισμός αποκλίσεων και η εφαρμογή αυτόματων αντιδράσεων στις συνθήκες της αγοράς.

Η εκκίνηση της συγκεκριμένης κλαδικής έρευνας σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία Covid-19 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή, αναδεικνύοντας τη σημασία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την προστασία των καταναλωτών τη δύσκολη αυτή συγκυρία. Η χρηματοοικονομική τεχνολογία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην παροχή καλύτερων, πιο προσβάσιμων και οικονομικά πιο προσιτών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εκκινήσει κλαδική έρευνα στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, κάνοντας χρήση της σχετικής δυνατότητας που της παρέχει ο νόμος, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο ο ανταγωνισμός λειτουργεί αποτελεσματικά και να εντοπίσει τυχόν πρακτικές που είναι σε θέση να βλάψουν την ευημερία των καταναλωτών και να εμποδίσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα στο γενικότερο κλάδο.

 

Η κλαδική έρευνα στη χρηματοοικονομική τεχνολογία θα επικεντρωθεί στους παρακάτω κλάδους:

  1. Υπηρεσίες πληρωμών, με έμφαση στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (mobile wallets) και τις P2P ηλεκτρονικές πληρωμές, 
  2. Τραπεζικές καταθέσεις και δανεισμός, με έμφαση στο δανεισμό P2P. 
  3. Επενδυτικές υπηρεσίες, με έμφαση στις πλατφόρμες σύγκρισης, τα αυτοματοποιημένα εργαλεία παροχής συμβουλών (robo-advisors) και τις αλγοριθμικές συναλλαγές.
  4. Υπηρεσίες πληρωμών μέσω εικονικών νομισμάτων με έμφαση στις πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων και εικονικών πορτοφολιών.
  5. Ασφαλιστικές υπηρεσίες, με έμφαση στις πλατφόρμες σύγκρισης και τα αυτοματοποιημένα εργαλεία παροχής συμβουλών (robo-advisors).

με την επιφύλαξη της δυνατότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εξειδικεύσει περαιτέρω ή/και να περιορίσει το αντικείμενο της έρευνας ή/και να διευρύνει και σε σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες με σημαντική επίδραση στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανάλογα με τα κατά περίπτωση ευρήματα της έρευνας, καθώς αυτή εξελίσσεται.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδοκά να συμμετάσχουν στην έρευνα νεοεισερχόμενες και κατεστημένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους ανωτέρω κλάδους, καθώς και εταιρίες τεχνολογίας που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες για τις δύο πρώτες κατηγορίες εταιριών.  

Στο πλαίσιο της κλαδικής έρευνας στη χρηματοοικονομική τεχνολογία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επικεντρωθεί στην εξέταση ζητημάτων όπως: 

  • η οριοθέτηση, ορισμός και χαρτογράφηση των σχετικών αγορών, διερεύνηση επάρκειας υφιστάμενων εργαλείων για την οριοθέτηση της αγοράς και αξιολόγησης τυχόν ισχύος στην αγορά,
  • το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο στις αγορές αυτές, με έμφαση σε τυχόν απαιτήσεις αδειοδότησης, τυχόν ασάφειες ή κενά του πλαισίου αυτού και τυχόν επιπτώσεις στην είσοδο νέων παικτών ή στην επέκταση ήδη υπαρχόντων, 
  • τυχόν επιδίωξη της μη διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικών πλατφορμών ως μέσο για την πρόκληση δυσχερειών στην πρόσβαση στην αγορά,
  • τυχόν χρήση τεχνικών προτύπων και τυχόν σχετικών συμφωνιών τυποποίησης ως μέσο αντιανταγωνιστικού αποκλεισμού ή καταμερισμού της αγοράς,
  • τυχόν χρήση μηχανισμών χορήγησης πρόσβασης σε δεδομένα κατά τρόπο που μπορεί να οδηγεί σε πρακτικές αποκλεισμού των ανταγωνιστών,
  • τυχόν εκμετάλλευση της ισχύος στα παραδοσιακά κανάλια της αγοράς για την ενίσχυση της ισχύος στο πλαίσιο του καινοφανούς κλάδου fintech, 
  • τυχόν χρήση αλγορίθμων ως μέσο συντονισμού και εναρμόνισης συμπεριφορών και τιμολογιακών πολιτικών, 
  • αξιολόγηση της καταλληλότητας των εργαλείων του δικαίου ανταγωνισμού να αντιμετωπίσει εντοπιζόμενα ζητήματα σε σύγκριση με τομεακά νομοθετήματα. 

Δεδομένου ότι η συστηματική παρακολούθηση του κλάδου των υπηρεσιών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έχει εκκινήσει σχετικά πρόσφατα και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι αρκετά περιορισμένα, η κλαδική έρευνα στο συγκεκριμένο κλάδο αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα των ανταγωνιστικών συνθηκών που επικρατούν στις υπό διερεύνηση αγορές, ώστε, σε δεύτερο χρόνο, να παρέμβει είτε κατασταλτικά είτε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών ανταγωνισμού ή κανονιστικών ρυθμίσεων. Με τον τρόπο αυτό, η κλαδική έρευνα στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες βρίσκεται στο επίκεντρο της γενικότερης πρωτοβουλίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λήψη μέτρων που συνεισφέρουν στην επίτευξη των παρακάτω στόχων:

  • Ανασύσταση της Οικονομίας
  • Προώθηση της Καινοτομίας
  • Συνεισφορά στην Ψηφιακή Μετάλλαξη της χώρας

- Α ΦΑΣΗ: Δημόσια Διαβούλευση

Μπορείτε κι εσείς να συνδράμετε στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήδη από τα πρώτα στάδια της κλαδικής έρευνας στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Σας καλούμε να πάρετε μέρος στη σχετική διαβούλευση τόσο συμμετέχοντας στην ημερίδα-τηλεδιάσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και υποβάλλοντας εγγράφως υπομνήματα με τα σχόλια και τις θέσεις σας.

  • Συμμετοχή στην ημερίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα οργανώσει μια ημερίδα για την χρηματοοικονομική τεχνολογία, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα πρώτο φόρουμ για να ακουστούν οι θέσεις κάθε ενδιαφερόμενου μέρους. Λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωναϊού (Covid-19), η σχετική ημερίδα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Παρακαλούμε όπως εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη, αποστέλλοντας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., μέχρι τις 24 Αυγούστου 2020. Παρακαλείστε όπως αναφέρετε στο μήνυμά σας και την επωνυμία του φορέα ή της επιχείρησης που εκπροσωπείτε. Η ημερίδα ή τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Ειδική πρόσκληση με λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία και ώρα της ημερίδας ή τηλεδιάσκεψης, καθώς και για τον τρόπο επικοινωνίας, θα σταλεί στους συμμετέχοντες εν ευθέτω.

  • Υποβολή υπομνημάτων

Παράλληλα με τη συμμετοχή σας στην ημερίδα - τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, καλείστε να υποβάλετε εγγράφως τα σχόλια και τις θέσεις σας με τη μορφή υπομνήματος, έως την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επεξεργαστεί τα υπομνήματα που θα συγκεντρωθούν και θα  δημοσιεύσει έναν ανώνυμο περιληπτικό πίνακα των προβλημάτων που τέθηκαν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, δίνοντας επίσης την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις τους στην ειδικά διαμορφωμένη ημερίδα ή τηλεδιάσκεψη. 

Εάν επιθυμείτε το υπόμνημά σας ή μέρος αυτού να αντιμετωπιστεί ως απόρρητο, παρακαλούμε όπως προβείτε σε σχετική δήλωση κατά την υποβολή του.

Η συμμετοχή στη διαβούλευση είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε είναι σε θέση εύλογα να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες και σχόλια για κάποιο ή κάποια από τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας κλαδικής έρευνας. Θα εκτιμήσουμε ιδιαίτερα τη συμμετοχή:

  • πιστωτικών ιδρυμάτων
  • ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος και πληρωμών
  • εταιριών τεχνολογίας
  • λοιπών παρόχων υπηρεσιών χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, όπως παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρείν, εταιριών πληροφορικής κ.λπ.
  • εταιριών παροχής ασφαλιστικών και επενδυτικών υπηρεσιών  
  • συνδέσμων και σωματείων
  • συμβούλων επιχειρήσεων, δικηγορικών γραφείων και εταιριών, οικονομολόγων
  • εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας και ερευνητών

 

Επιστροφή στο menu

 

 

Διαδικαστικά θέματα

Η ΕΑ με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων με αυτή πολιτών αλλά και την παράλληλη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Υπηρεσίας και τη διασφάλιση των δημόσιων σκοπών που αυτή επιτελεί και υπηρετεί, με απόφασή της η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ορίζει, για την περίοδο από την Τρίτη, 20/03/2020 έως και την Πέμπτη, 30/04/2020 τα εξής:

Τα γραφεία της ΕΑ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού θα εργάζεται εξ αποστάσεως.

Η κατάθεση εγγράφων με φυσική παρουσία ή με ταχυδρομείο δεν θα είναι πλέον εφικτή. Οι συναλλασσόμενοι με την ΕΑ, για υποθέσεις τους, καλούνται να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις αλληλογραφίας:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για κατάθεση εγγράφων στην ΕΑ,

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για κατάθεση γνωστοποιήσεων συγκεντρώσεων, 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για κατάθεση καταγγελιών,

ή μέσω της φόρμας του website της Επιτροπής Ανταγωνισμού για κατάθεση γενικών ερωτημάτων ή αιτημάτων πληροφόρησης.

Η επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση μπορεί να πραγματοποιείται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον κατάλογο του προσωπικού της ΕΑ, είτε μέσω των συγκεκριμένων παρακάτω τηλεφώνων:
  • Πρωτόκολλο: 210 – 8809139 ή 210-8809331
  • Δ/νση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης: 210 – 8809209
  • Α΄Δ/νση Οικονομικής Τεκμηρίωσης: 210 – 8809236
  • Β΄Δ/νση Οικονομικής Τεκμηρίωσης: 210 – 8809217
  • Δ/νση Νομικής Τεκμηρίωσης: 210 – 8809248
  • Επιτροπή
  • Γραφείο Προέδρου, Αντιπροέδρου και Εισηγητών: 210 – 8809202
  • Γραμματεία ΕΑ: 210 – 8809215 ή 210-8809212 (για θέματα οργάνωσης ακροαματικών διαδικασιών και θεμάτων της Ολομέλειας της Επιτροπής)
Η Ολομέλεια της ΕΑ θα διεξάγει τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις και διασκέψεις μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης κατόπιν πιστοποίησης των χρηστών.
Οι εκ του νόμου δεσμευτικές προθεσμίες εξακολουθούν να ισχύουν στις εργασίες της ΕΑ και η ίδια θα εξακολουθήσει να επιτελεί το έργο της, να εξετάζει τις υποθέσεις της (συμπεριλαμβανομένων και των συγκεντρώσεων) και να λαμβάνει αποφάσεις – μέσω και της άμεσης προσαρμογής του προσωπικού της σε εξ αποστάσεως εργασίας. Ταυτόχρονα, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα χρονοδιαγράμματα, παρέχοντας, όπου επιτρέπεται, παράταση προθεσμιών. Κάθε τροποποίηση θα κοινοποιείται στα ενδιαφερόμενα μέρη και θα αναρτάται δημόσια στην ιστοσελίδα της ΕΑ.

Η ΕΑ θα επανέλθει με νεότερες σχετικές ανακοινώσεις εφόσον οι περιστάσεις το επιβάλλουν.

Επιστροφή στο menu

 

 

Το Χρονοδιάγραμμα της Κλαδικής Έρευνας

  • 11.03.2020 - Επίσημη έναρξη της κλαδικής έρευνας στη χρηματοοικονομική τεχνολογία 
  • 04.05.2020 - Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης: δημοσίευση πρόσκλησης προς κάθε ενδιαφερόμενο μέρος για την υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων και σχολίων, καθώς και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • 24.08.2020 - Τελευταία ημέρα της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη
  • 21.09.2020 - Τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων και σχολίων
  • 30.10.2020 - Διενέργεια ημερίδας - τηλεδιάσκεψης
  • Μάρτιος – Μάιος 2021 - Αποστολή ερωτηματολογίων σε εκπροσώπους του κλάδου, βάσει των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από την τηλεδιάσκεψη και τα υποβληθέντα σχόλια των ενδιαφερομένων
  • Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2021 - Έρευνα καταναλωτών / Αποδοχή Υπηρεσιών Fintech
  • Δεκέμβριος 2021 - Δημοσίευση του πρώτου σχεδίου Έκθεσης επί της κλαδικής έρευνας
  • Δεκέμβριος 2021 - Έναρξη δεύτερης δημόσιας διαβούλευσης και δημοσίευση πρόσκλησης προς κάθε ενδιαφερόμενο για την υποβολή σχολίων επί του πρώτου σχεδίου Έκθεσης
  • 27.12.2022 - Δημοσίευση της τελικής Έκθεσης
Επιστροφή στο menu

Μοιραστείτε το
 

Επικοινωνία με την Ερευνητική Ομάδα

Επικοινωνία με την Ερευνητική Ομάδα της Κλαδικής στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (Fintech)

Για οποιοδήποτε ερώτημα θέλετε να υποβάλλετε σχετικά με την κλαδική έρευνα και για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση fintech@epant.gr ή απευθείας με την ερευνητική ομάδα:

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 41 παρ. 2 του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 37 παράγραφος 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΑ υποχρεούνται να τηρούν εχεμύθεια σχετικά με τα απόρρητα στοιχεία επιχειρήσεων, ενώσεων επιχειρήσεων ή άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία λαμβάνουν με αφορμή την υπηρεσία τους (όπως πωλήσεις, τιμές, προμηθευτές, εμπορικές πολιτικές κλπ.). Αντίστοιχες διατάξεις προβλέπονται και από τον Kανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την Ανακοίνωση της ΕΑ περί απορρήτων.

Τα Προσωπικά Δεδομένα που αποστέλλονται στην ΕΑ θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προώθηση, υποστήριξη και υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της ΕΑ. Κάθε φορά που η EΑ συλλέγει και χρησιμοποιεί Προσωπικά Δεδομένα, το κάνει στο πλαίσιο της υλοποίησης της κύριας δημόσιας αποστολής και των σκοπών της, δηλαδή, για να μπορεί να απαντά σε ερωτήματά σας και να επικοινωνεί μαζί σας για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις δραστηριότητες της EΑ.
Η EΑ δεν θα κοινοποιήσει σε οποιονδήποτε τρίτο και δεν θα χρησιμοποιήσει τα Προσωπικά Δεδομένα σας σε συνεργασία με αυτόν, εκτός αν υπάρχει η σαφής συναίνεσή σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 
 
 

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2025 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε;

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!