Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου – Δημόσια Διαβούλευση κριτηρίων άρθρου 37Α

Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση - Κριτήρια και προϋποθέσεις υπό τις οποίες εκδίδεται η επιστολή της παρ. 1 του άρθρου 37Α του ν. 3959/2011 και καθορισμός λοιπών σχετικών θεμάτων εφαρμογής της εν λόγω διάταξης

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), στο πλαίσιο πολιτικών της για την προώθηση και ενίσχυση του ανταγωνισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, που αναγνωρίζεται πλέον από το άρθρο 37Α του Ν. 3959/2011, όπως ισχύει, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα υιοθέτησης επιστολής μη-ανάληψης δράσης από τον Πρόεδρο της ΕΑ ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (ΓΔΑ), σε περίπτωση που μία συμφωνία ή πρακτική, ύστερα και από ανάλυση των επιπτώσεών της στον ανταγωνισμό, συνεισφέρει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο δημόσιο συμφέρον, θέτει σε δημόσια διαβούλευση το ακόλουθο κείμενο και καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις ή και μεμονωμένα πρόσωπα να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37Α του ν. 3959/2011, μία ή περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστολής εκ μέρους του Προέδρου της ΕΑ ότι δεν θα αναλάβει δράση έναντι μιας οριζόντιας ή κάθετης σύμπραξης για παράβαση του άρθρου 1 του νόμου 3959/2011 ή και του άρθρου 101 της Σ.Λ.Ε.Ε. ή έναντι μίας πρακτικής για παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 3959/2011 και του άρθρου 102 της Σ.Λ.Ε.Ε.. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα όταν ανακύπτει θέμα δημοσίου συμφέροντος, ιδιαίτερα σε θέματα επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης

Στο πλαίσιο αυτό, το παρόν κείμενο προς δημόσια διαβούλευση εξειδικεύει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εκδίδεται η επιστολή του άρθρου 37Α του ν. 3959/2011, ρυθμίζει λοιπά σχετικά θέματα εφαρμογής της εν λόγω διάταξης και εκθέτει τις λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας.

Παρακαλούμε τους αποδέκτες στην παρέμβασή τους να περιλάβουν το όνομα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του φορέα/της επιχείρησης/του φυσικού προσώπου (ηλεκτρονική και ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τον κλάδο της αγοράς στον οποίο τυχόν δραστηριοποιούνται.

Για την καλύτερη διαχείριση των στοιχείων, προκρίνεται η ηλεκτρονική αποστολή των θέσεων των συμμετεχόντων προσώπων στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη «Διαβούλευση κριτηρίων άρθρου 37Α». 

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή θέσεων ορίζεται η Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Το έγγραφο προς δημόσια διαβούλευση θα το βρείτε εδώ.