Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021

Δελτίο Τύπου - Διαδικτυακό συνέδριο "The Promise of Computational Competition Law and Economics"

Θέμα: Διοργάνωση διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου με θέμα «The Promise of Computational Competition Law and Economics»

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το BRICS Competition Law and Policy Centre συνδιοργανώνουν, με την υποστήριξη του Journal of Competition Law and Economics, το διεθνές διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο «The Promise of Computational Competition Law and Economics».

Στόχος του συνεδρίου είναι η εξέταση, από νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες καθώς και εκπροσώπους Αρχών Ανταγωνισμού από όλο τον κόσμο, των νομικών θεμάτων και των ζητημάτων πολιτικής που προκύπτουν από την ολοένα και αυξανόμενη χρήση υπολογιστικών εργαλείων στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού, καθώς και η αξιολόγηση των προοπτικών της χρήσης τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον σε αυτό το πεδίο.

Αρχές Ανταγωνισμού ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ολοένα και πιο πολύπλοκη οικονομία και βασίζονται όλο και περισσότερο στην χρήση υπολογιστικών τεχνικών (Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη, μηχανική/ βαθιά μάθηση) στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι Αρχές Ανταγωνισμού κατά την ενσωμάτωση αυτών των τεχνικών στο νομικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού, δίνοντας έμφαση στα νομικά προαπαιτούμενα που αφορούν το βάρος της απόδειξης, τα δικονομικά δικαιώματα και την διαδικασία διεξαγωγής ερευνών.

Αρκετές Αρχές Ανταγωνισμού έχουν ήδη αναπτύξει λογισμικά εργαλεία για την ανίχνευση συντονισμένων συμπεριφορών τα οποία βασίζονται σε υπολογιστικές τεχνικές. Έχουν σημειωθεί, επίσης, σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εργαλείων ανίχνευσης και άλλων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, όπως της υπερβολικής τιμολόγησης και της τιμολόγησης με σκοπό τον αποκλεισμό. Εμπειρογνώμονες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη των εν λόγω εργαλείων θα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους πάνω στο θέμα.

Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, εμπειρογνώμονες και μέλη εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα την Δευτέρα 24 Μαΐου, από τις 16:00 – 19:00 (ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί (Live Streaming) από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (https://www.epant.gr/en/computational). Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.