Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Απόφαση 599/2014

Λήψη απόφασης επί της προηγούμενης γνωστοποίησης συγκέντρωσης κατ’ άρθρο 6 παρ. 1-3 του ν. 3959/2011 από το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Μελών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ» (δ.τ. «ΣΥΝ. ΜΕΛΩΝ ΙΝΚΑ Π.Ε.»), σχετικά με την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.» (δ.τ.«ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.», «ΒΙΔΑΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» και «ΒΙΔΑΛΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗ Α.Ε.»).

Απόφαση 599/2014
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 599/2014
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 28η Νοεμβρίου 2014
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Είδη Αγοράς Σούπερ-Μάρκετ
Αντικείμενο Απόφασης Συγκέντρωση Επιχειρήσεων
Νομικό Πλαίσιο Φάση Ι (άρθρο 8 παρ. 3 ν. 3959/2011)
Διατακτικό Απόφασης Εγκρίνει
Γνωστοποιούσα/-ες ΣΥΝ. ΜΕΛΩΝ ΙΝΚΑ Π.Ε.
Ελεγχόμενη/-ες ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.
Περίληψη Απόφασης  

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Τμήμα, ομόφωνα εγκρίνει, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 ν. 3959/2011, την από 3.11.2014  γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση του ελέγχου της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.» από τον συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕΛΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»,

Η υπό εξέταση συγκέντρωση αφορά στις αγορές: (α) λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ σε επίπεδο διανομής, η οποία από γεωγραφική άποψη ορίζεται ανά νομό Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου καθώς και ανά νήσο Τήνο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Μήλο, Σαντορίνη, Κάλυμνο και Χίο, (β) εφοδιασμού ειδών σούπερ μάρκετ, η οποία από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, και (γ) χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, η οποία από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Εκ των ανωτέρω αγορών, ουδεμία δεν συνιστά εν προκειμένω επηρεαζόμενη αγορά. Δεδομένου ότι οι συμμετέχουσες στη συγκέντρωση εταιρίες δεν δραστηριοποιούνται στις ίδιες γεωγραφικές αγορές ούτε σε γειτονικές γεωγραφικές αγορές στην αγορά λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, ενώ στις άλλες δύο αγορές τα μερίδια αγοράς τους, ατομικά ή αθροιστικά, είναι χαμηλά, δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές.

Ως αποτέλεσμα της παρούσας συγκέντρωσης δεν πιθανολογείται κατά το άρθρο 7 παρ. 1 και 2 του ν. 3959/2011 ότι θα επέλθει ουσιαστική μεταβολή στην διάρθρωση των σχετικών αγορών, τον πραγματικό ή δυνητικό ανταγωνισμό και τις εναλλακτικές δυνατότητες επιλογής προμηθευτών και πελατών και παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Ένδικα Μέσα Οριστική. Δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα.
Αποφάσεις ΔΕΑ -