Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Απόφαση 665/2018

Λήψη απόφασης επί της προηγούμενης γνωστοποίησης συγκέντρωσης, κατ’ άρθρο 6 παρ. 1 του ν. 3959/2011, για την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρίας «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από την εταιρία «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ»

Απόφαση 665/2018
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 665/2018
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 26η Ιουλίου 2018
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Είδη Αγοράς Σούπερ-Μάρκετ
Αντικείμενο Απόφασης Συγκέντρωση Επιχειρήσεων
Νομικό Πλαίσιο Φάση ΙΙ (άρθρο 8 παρ. 6 και 8 ν. 3959/2011)
Διατακτικό Απόφασης Εγκρίνει με ανάληψη δεσμεύσεων
Γνωστοποιούσα/-ες ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Ελεγχόμενη/-ες ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περίληψη Απόφασης  

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ομόφωνα έκρινε, κατ’ άρθρο 8 παρ. 6 και παρ. 8 του ν. 3959/2011, την από 15.05.2018 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, βάσει της οποίας η εταιρία «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ» αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο επί της εταιρίας «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» μέσω της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της. Η έγκριση έγινε υπό όρους και προϋποθέσεις (διορθωτικά μέτρα), σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 4 και παρ. 8 του ν. 3959/2011, στη βάση δέσμευσης την οποία η «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ» ανέλαβε έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την εκποίηση ενός (1) καταστήματος της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ στη Χώρα της Άνδρου.

Για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση κινήθηκε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης, λόγω των σοβαρών αμφιβολιών που προκαλούνταν ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού, ιδίως ως προς τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης στον κλάδο λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, στην επιμέρους τοπική αγορά της Χώρας της Άνδρου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ελέγξει διεξοδικά τις συνθήκες ανταγωνισμού από την πλευρά του καταναλωτή σε τοπικό επίπεδο, εξέτασε τις τοπικές αγορές στο νομό Αττικής και στη νήσο Άνδρο στις οποίες οι συμμετέχουσες στη συγκέντρωση έχουν κοινή παρουσία, και οι οποίες οριοθετήθηκαν με ακτίνα 10 λεπτών (30 λεπτών για τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές) με το αυτοκίνητο από το κατάστημα στόχος. Κατά την αξιολόγηση των επιπτώσεων της εξεταζόμενης συγκέντρωσης στην εκεί τοπική αγορά, ανέκυψαν θέματα δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης, δεδομένου ιδίως του πολύ υψηλού μεριδίου της νέας οντότητας στη συγκεκριμένη τοπική αγορά, ενώ οι εναπομένουσες ανταγωνιστικές πιέσεις δεν θα έχουν την απαιτούμενη ένταση για να μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τη νέα οντότητα που θα προκύψει από την υπό κρίση συγκέντρωση. Με την εκποίηση του κατά τα ανωτέρω καταστήματος, εξασφαλίζονται οι ανταγωνιστικές δομές της αγοράς, καθόσον θα αποτραπεί μόνιμα η δημιουργία προβλημάτων από την εξεταζόμενη συγκέντρωση. Κατά την κρίση της Επιτροπής, το προαναφερόμενο διορθωτικό μέτρο είναι επαρκές, κατάλληλο και αναλογικό για να διασφαλίσει συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην επιμέρους σχετική αγορά.

Για την ορθή εκπλήρωση των ως άνω όρων και δεσμεύσεων πρόκειται να ορισθεί εντολοδόχος, υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στην απόφαση της Επιτροπής προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις, δύναται να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους μέχρι ποσοστού 10% του κύκλου εργασιών του τελευταίου οικονομικού έτους.

Ένδικα Μέσα Οριστική. Δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα
Αποφάσεις ΔΕΑ -