Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012

Απόφαση 548/2012

Επανασυζήτηση της αυτεπάγγελτης έρευνας της Υπηρεσίας σχετικά με την πώληση υγραερίου κίνησης.

Απόφαση 548/2012
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 548/2012
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 5η Οκτωβρίου 2012
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Υγραέριο
Αντικείμενο Απόφασης Σύμπραξη, Καταχρηστική Εκμετάλλευση Δεσπόζουσας Θέσης
Νομικό Πλαίσιο Άρθρα 1 και 2  ν. 3959/2011
Διατακτικό Απόφασης Δεν διαπιστώνει παράβαση
Καταγγέλλουσα/-ες Αυτεπάγγελτη έρευνα
Καταγγελλόμενη/-ες ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ
Περίληψη Απόφασης  

Με αφορμή διαμαρτυρία του κ. […], ξενοδόχου από τα Χανιά Κρήτης, η ΓΔΑ ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα στον κλάδο πώλησης υγραερίου κίνησης. Ειδικότερα, στην από 19/08/2004 διαμαρτυρία του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. […], ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου […] στα Χανιά, αναφέρει ότι επειδή το υγραέριο έχει διαφημιστεί ως το πιο φθηνό καύσιμο, κοστίζοντας στην Αθήνα 0,35 € το λίτρο, έβαλε σε δύο αυτοκίνητά του εγκατάσταση για υγραέριο κίνησης, διαδικασία που απαίτησε δαπάνη ύψους 1.500,00 €. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε, στα Χανιά τον Μάρτιο 2004 το υγραέριο κίνησης κόστιζε 0,73 €/lt και κατά την περίοδο της καταγγελίας 0,77 €/lt. Σημειώνει δε ότι στο εστιατόριο του ξενοδοχείου του έχει δεξαμενή υγραερίου, το οποίο προμηθεύεται με κόστος 0,28 € το λίτρο, επειδή «δεν είναι μονοπώλιο όπως στα αυτοκίνητα με υγραέριο στα Χανιά» για τον εφοδιασμό των οποίων το μοναδικό πρατήριο με το σήμα της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ που διαθέτει υγραέριο κίνησης χρεώνει τους ιδιώτες σε τριπλάσια τιμή.

Σε συνέχεια της σχετικής έρευνας, η ΓΔΑ συνέταξε Εισήγηση, η οποία εισήχθη στην Ολομέλεια της ΕΑ και εξετάστηκε σε ακρόαση της 16ης Ιουνίου 2005. Στις 22.3.2012 η ΕΑ συζήτησε το ζήτημα της έλλειψης απόφασης επί της ως άνω υπόθεσης, αλλά ανέβαλε να λάβει απόφαση, προκειμένου να το διερευνήσει περαιτέρω. Στις 28.3.2012, ο Πρόεδρος της ΕΑ αναφέρθηκε εκ νέου στην εν λόγω υπόθεση και προκειμένου να ολοκληρωθεί η υπόθεση πρότεινε να επανεισαχθεί για την εκ νέου συζήτησή της ενώπιον της Επιτροπής. Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την επανασυζήτηση της υπόθεσης με βάσει την ήδη υπάρχουσα Εισήγηση. Κατόπιν των ανωτέρω απεστάλη κλήτευση στην εταιρεία ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ για την ακρόασή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η Εισήγηση επί της υποθέσεως.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, με την παρούσα Απόφασή της η Επιτροπή προέβη στον καθορισμό της Σχετικής Προϊοντικής και Γεωγραφικής Αγοράς όπου ορίστηκε ως σχετική προϊοντική αγορά για την υπό εξέταση υπόθεση η αγορά εμπορίας (χονδρική πώληση) και η αγορά διανομής (λιανική πώληση) του υγραερίου κίνησης. Η εταιρία ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ υποστήριξε  όσον αφορά, τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στην ίδια αγορά σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας ότι συμπεριλαμβάνεται η βενζίνη μαζί με το υγραέριο κίνησης και αυτό διότι η χρήση, οι ιδιότητες και η αντιστρόφως ανάλογη διαφορά τιμής και κατανάλωσης των δύο καυσίμων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το υγραέριο κίνησης είναι πλήρως υποκατάστατο της βενζίνης και αντιστρόφως. Εντούτοις, η ΕΑ εκτίμησε ότι η βενζίνη και το υγραέριο κίνησης δεν ανήκουν στην ίδια σχετική αγορά αφού πρώτα έλαβε υπόψη την δυνατότητα υποκατάστασης του υγραερίου με τα  λοιπά πετρελαιοειδή που χρησιμοποιούνται για την κίνηση οχημάτων, την τιμή μεταξύ αυτών (η οποία παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση), τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για το υγραέριο κίνησης  και κατέληξε στο ότι η δυνατότητα υποκατάστασης μεταξύ του υγραερίου κίνησης και των λοιπών πετρελαιοειδών για κίνηση αυτοκινήτου είναι περιορισμένη, τόσο ώστε το υγραέριο κίνησης να θεωρείται ότι ανήκει σε ξεχωριστή αγορά. Ως  προς την γεωγραφική αγορά ορίστηκε σε επίπεδο εμπορίας υγραερίου κίνησης το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και σε επίπεδο λιανικής πώλησης υγραερίου κίνησης η Επιτροπή εξέτασε την πρόσβαση των καταναλωτών στην προμήθεια του υγραερίου και κατά αυτόν τον τρόπο όρισε ως σχετικές  (διακριτές μεταξύ τους) γεωγραφικές αγορές λιανικής πώλησης υγραερίου κίνησης τις τοπικές αγορές των Νομών Χανίων και Ηρακλείου λόγω της μεταξύ τους χιλιομετρικής απόστασης.

Ένδικα Μέσα Οριστική. Δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα.
Αποφάσεις ΔΕΑ -